Ο ρόλος της ΕΕ στην ψηφιακή πρόοδο των ΜΜΕ

Το 2020, η Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος του προγράμματος “Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή”, δήλωσε ότι “κάθε πολίτης, κάθε εργαζόμενος και κάθε επιχείρηση θα πρέπει να έχει ίσες ευκαιρίες να επωφεληθεί από την ψηφιοποίηση”. Η διακήρυξη αυτή έγινε αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την ανακοίνωση “Διαμορφώνοντας το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης”. Το έγγραφο αυτό εγκρίθηκε για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στο ψηφιακό πεδίο, την ταχεία πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάγκη για μια στρατηγική της ΕΕ για τα δεδομένα, ώστε να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο δεδομένων που παράγουν οι επιχειρήσεις και οι δημόσιοι φορείς. Ως αποτέλεσμα, η Επιτροπή δρομολόγησε μια “ψηφιακή στρατηγική” το 2020, με τίτλο “Διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης”, για την επίτευξη της ψηφιακής κυριαρχίας της ΕΕ και τη θέσπιση προτύπων σε διάφορους τομείς, όπως οι ψηφιακές υπηρεσίες, η ψηφιακή αγορά, η τεχνητή νοημοσύνη, η ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική και άλλα.

Κατά την τελευταία πενταετία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεύρυνε τη στρατηγική της θέτοντας διάφορους στόχους που αφορούν τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Το 2021, η Επιτροπή εγκαινίασε την “Ψηφιακή Δεκαετία της Ευρώπης”, ένα βιώσιμο σχέδιο για μια ψηφιακή κοινωνία που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των πολιτών και των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτικής “Ψηφιακή Πυξίδα 2030”, το οποίο με τη σειρά του υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας της ΕΕ. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν επίσης λάβει υπόψη τους τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Το 2019, το 40% των επιχειρήσεων χρησιμοποίησε διαδικτυακές αγορές για να πουλήσει τα προϊόντα του και το 90% των πλατφορμών που λειτουργούν στην ΕΕ ήταν ΜΜΕ, σύμφωνα με τη Eurostat. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δρομολογήθηκε το 2020 αφορούσε πολλούς τομείς- κατά συνέπεια, το Κοινοβούλιο της ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέσπισαν σχετικούς κανονισμούς για καθέναν από αυτούς τους τομείς. Όσον αφορά τις ΜΜΕ, η ΕΕ επικύρωσε τέσσερα διάφορα νομοθετικά μέσα:

  • Η Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Στρατηγική (2020) επιδιώκει να προωθήσει τη συμμετοχή των ΜΜΕ στην ενιαία αγορά και να επιταχύνει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των βιομηχανιών. 
  • Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (2022) αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαφάνειας των εσωτερικών διαδικασιών των διαδικτυακών πλατφορμών. 
  • Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές (2022) επιδιώκει να παρέχει στις επιχειρήσεις πρόσβαση σε συγκεκριμένα δεδομένα που κατέχουν οι gatekeepers. 
  • Η Ευρωπαϊκή Πράξη για τα Δεδομένα (2024) επιδιώκει να θεσπίσει δίκαιους, πρακτικούς και σαφείς κανόνες για την πρόσβαση και τη χρήση των δεδομένων. 

Ωστόσο, οι σημαντικότερες καινοτομίες για τις ΜΜΕ εισήχθησαν με την ανακοίνωση της Επιτροπής “Στρατηγική για τις ΜΜΕ για μια βιώσιμη και ψηφιακή Ευρώπη” που εγκρίθηκε στις 10 Μαρτίου 2020. Η στρατηγική ξεκίνησε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, της ψηφιακής δεκαετίας και άλλων δράσεων της ΕΕ για την επίτευξη μιας διπλής ψηφιακής και πράσινης μετάβασης. Εδώ, αντιμετωπίζονται τρεις πρωταρχικοί πυλώνες.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ
Η πρωτοβουλία αυτή έχει σχεδιαστεί για να εφοδιάσει τις ΜΜΕ με πρακτική κατάρτιση και ευκαιρίες για την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένων βραχυπρόθεσμων μαθημάτων για ψηφιακές και αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain και το IoT. Οι δραστηριότητες αυτές χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος DIGITAL. Επιπλέον, οι ΜΜΕ μπορούν να επωφεληθούν από ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό μέσω της πρωτοβουλίας Digital Volunteers (που ξεκίνησε το 2020). Το έργο αυτό αποσκοπεί στην ενίσχυση των ψηφιακών ικανοτήτων των εργαζομένων των ΜΜΕ με την παροχή καθοδήγησης από μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Αυτός ο πυλώνας τονίζει τη σημασία της διευκόλυνσης των διασυνοριακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και της δυνητικής επέκτασής της σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχει καταστεί όλο και πιο ζωτικής σημασίας για τις ΜΜΕ να επεκτείνουν την εμβέλειά τους πέρα από τα εθνικά τους σύνορα. Επιπλέον, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεσμεύονται να παρέχουν στις επιχειρήσεις επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τη λογιστική νομοθεσία, τους φορολογικούς κανονισμούς και άλλα προαπαιτούμενα.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Στο πλαίσιο του “ευρωπαϊκού προγράμματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις” (COSME) – ένα ταμείο για την οικονομική στήριξη πρωτοβουλιών που βοηθούν τις μικρές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές – η ΕΕ θα προωθήσει:

  • Χρηματοδοτικές ευκαιρίες για τις ΜΜΕ που γεφυρώνουν τα ιδιωτικά και τα δημόσια χρηματοδοτικά συστήματα.
  • Πρόσβαση σε σχετικές και επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τα χρηματοδοτικά μέσα.

Το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε τη δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των ΜΜΕ, με στόχο την προώθηση ενός ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε ολόκληρη την ενιαία αγορά. Η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει ένα σύνολο νομοθετικών και μη νομοθετικών μέτρων. Οι κύριες πτυχές της δέσμης μέτρων για την ανακούφιση των ΜΜΕ περιλαμβάνουν: 

  • Αντιμετώπιση των καθυστερήσεων πληρωμών με την πρόταση αυστηρότερων ανώτατων ορίων πληρωμών, αυτόματης καταβολής συσσωρευμένων τόκων και αποζημιώσεων και ενισχυμένων μέτρων επιβολής για την προστασία των ΜΜΕ από τους κακοπληρωτές. 
  • Εφαρμογή ενός φορολογικού συστήματος κεντρικών γραφείων που αποσκοπεί στην απλούστευση της φορολογικής συμμόρφωσης για τις ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται διασυνοριακά. 
  • Απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών σε ολόκληρη την ενιαία αγορά χωρίς περιττές υποβολές εγγράφων. 
  • Ενθάρρυνση των κρατών μελών να διαθέσουν κονδύλια σε εθνικά τμήματα στο παράθυρο ΜΜΕ του InvestEU. 
  • Οργάνωση πρωτοβουλιών κατάρτισης για την προώθηση της βελτίωσης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.



ΠΗΓΕΣ

Διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_273.
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_273 


Η Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή: νέοι διαδικτυακοί κανόνες για τις επιχειρήσεις:
https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age/digital-services-act/europe-fit-digital-age-new-online-rules-businesses_en

Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή. Ενδυνάμωση των ανθρώπων με μια νέα γενιά τεχνολογιών:

https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age_en 

 

Ψηφιακή στρατηγική της ΕΕ:
https://eufordigital.eu/discover-eu/eu-digital-strategy/ 

 

Η ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης:
https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/europes-digital-decade#tab_4 

 

Ψηφιακή Πυξίδα 2030: ο ευρωπαϊκός δρόμος για την ψηφιακή δεκαετία:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/TXT/?uri=CELEX%3A52021DC0118 

 

Ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική:

https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age/european-industrial-strategy_en 

Νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες:

https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age/digital-services-act_en 

 

Ο νόμος για την ψηφιακή αγορά:

https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age/digital-markets-act-ensuring-fair-and-open-digital-markets_en 

 

Ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα:

https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age/european-data-strategy_en 

 

Στρατηγική για τις ΜΜΕ για μια βιώσιμη και ψηφιακή Ευρώπη

https://digital-skills-jobs.europa.eu/en/actions/european-initiatives/sme-strategy-sustainable-and-digital-europe 

 

Απελευθέρωση του δυναμικού των μικρών επιχειρήσεων της Ευρώπης
https://single-market-economy.ec.europa.eu/news/unleashing-potential-europes-small-businesses-2023-09-28_en 

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις. 2022-1-CZ01-KA220-VET- 000086461

Copyright © 2023 Digital Upgrade Skilling. All Rights Reserved

Powered by Innovation Hive