Ανατομία ενός ψηφιακού μετασχηματισμού: τα δεδομένα είναι η προτεραιότητα, όχι οι "αλγόριθμοι"
Οι εκπαιδευτές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και οι διευθυντές των ΜΜΕ, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ιδιοκτήτες μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων περιηγούνται σε ένα ολοένα και πιο πολύπλοκο διαδικτυακό περιβάλλον, με περισσότερα δεδομένα προς πρόσβαση, διαχείριση, ανάλυση και διάδοση από ποτέ άλλοτε. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα επηρεάσει όλους τους θεματικούς τομείς των επιχειρήσεων και έναν αυξανόμενο αριθμό επαγγελματικών και ιδιωτικών δραστηριοτήτων.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, από την άλλη πλευρά, είναι ένας ευρύτερος όρος που αναφέρεται στη διαδικασία χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών για τη βελτίωση των επιδόσεων ενός οργανισμού. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από τον εξορθολογισμό των διαδικασιών και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών μέχρι την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Ωστόσο, η ψηφιοποίηση είναι μόνο ένα μέρος του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η ψηφιοποίηση είναι η διαδικασία λήψης δεδομένων, μετατροπής τους σε ψηφιακή μορφή και διάθεσής τους και αξιοποίησής τους για τις επιχειρήσεις. Ένα από τα βασικά οφέλη της ψηφιοποίησης είναι ότι, από τη στιγμή που τα δεδομένα βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή, μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε άλλες συσκευές ή υπολογιστές, καθιστώντας τα πιο προσιτά, ευκολότερα στην αναζήτηση, την ταξινόμηση και την ανάλυση και δημιουργώντας έτσι προϊόντα και υπηρεσίες που προσανατολίζονται στην καλύτερη ικανοποίηση των αναγκών των πελατών, καθώς και επιτρέποντας ακριβείς προβλέψεις για την αποτυχία περιουσιακών στοιχείων ή τη ζήτηση των πελατών. Η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα βοηθά τις επιχειρήσεις να αξιοποιούν και να αναλύουν μαζικές ποσότητες δεδομένων με μεγαλύτερη ευκολία. Παραδόξως, οι περισσότεροι από τους δημοφιλείς αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι ελεύθερα διαθέσιμοι, επειδή η εγγενής αξία βρίσκεται στα δεδομένα και όχι στον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται. Έτσι, αν τα δεδομένα έχουν γίνει ένας από τους πιο πολύτιμους πόρους μας και είναι κάτι που μπορούμε να παράγουμε συνεχώς, καθίσταται γρήγορα επιτακτική η ανάγκη να αναθεωρήσουν οι διαχειριστές των ΜΜΕ, οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην ΕΕ τη στρατηγική τους για την ψηφιοποίηση.
Μόνο το 20% περίπου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων DigitUp πλοηγούνται με επιτυχία στην ψηφιοποίηση των δεδομένων. Κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες αναφέρουν ότι οι οργανισμοί τους χρησιμοποιούν πέντε από τις 23 πιο σημαντικές ψηφιακές τεχνολογίες για τις οποίες ρωτήσαμε. Ενώ γνωρίζουν τα οφέλη μιας διαδικτυακής παρουσίας, συμπεριλαμβανομένων των καναλιών κοινωνικής δικτύωσης, των εκστρατειών μάρκετινγκ και των στρατηγικών ψηφιοποίησης, το 60% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι δεν αξιοποιεί τα οφέλη μιας ενεργής παρουσίας και μιας συστηματικής εκστρατείας μάρκετινγκ. Δήλωσαν ότι οι περιορισμοί του προϋπολογισμού και οι υπάρχουσες δεξιότητες και ταλέντα δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται επίσης ανησυχία ή ανησυχία και βλέπουν την ψηφιοποίηση των δεδομένων ως απειλή και φοβούνται περιορισμούς στην εργασία και απώλεια θέσεων εργασίας. Υπό αυτή την έννοια, η ψηφιοποίηση των δεδομένων θέτει πολλές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις, απαιτώντας σημαντικές επενδύσεις χρόνου και πόρων.
Για το λόγο αυτό, η DigitUp πιστεύει ότι οι δημόσιες πολιτικές που παρέχουν άμεση οικονομική στήριξη και φορολογικά κίνητρα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των ΜΜΕ. Οι πολιτικές αυτές έχουν καταστεί απαραίτητες για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και τη βοήθεια των ΜΜΕ να προσαρμοστούν στην ψηφιακή εποχή. Προσφέροντας οικονομική βοήθεια και φορολογικά κίνητρα, οι κυβερνήσεις μπορούν να μειώσουν την οικονομική επιβάρυνση των ΜΜΕ, καθιστώντας πιο βιώσιμες τις επενδύσεις τους στην αναβάθμιση της τεχνολογίας, την κατάρτιση ψηφιακών δεξιοτήτων και την εισαγωγή καινοτόμων ψηφιακών λύσεων. Αυτό όχι μόνο καθιστά τις ΜΜΕ πιο ανταγωνιστικές, αλλά και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Δεύτερον, με βάση τις πληροφορίες και την εμπειρία που αποκτήθηκαν από τις επτά ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν το εννοιολογικό υπόβαθρο του έργου DigitUp, δηλαδή το Consorzio di Ricerca Hypatia από την Ιταλία, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανάπτυξης από την Τσεχική Δημοκρατία, την Geinnova από την Ισπανία, την Prios από τη Νορβηγία, την Innovation Hive από την Ελλάδα, Synthesis από την Κύπρο, Balkan Bridge από τη Βουλγαρία, ένα από τα σημαντικά εμπόδια για την ψηφιοποίηση είναι επίσης η διαχείριση και η πειθώ των ΜΜΕ να αποκτήσουν και να εφαρμόσουν νέες ψηφιακές δεξιότητες, να χρησιμοποιήσουν νέες τεχνολογίες και ψηφιακές εφαρμογές και να καινοτομήσουν τις παραγωγικές διαδικασίες. Με το παρόν, παρουσιάζουμε ορισμένα πρώτα βήματα που μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις για να ξεκινήσουν το ταξίδι της ψηφιοποίησης:
– Προσδιορίστε, καταγράψτε και αξιολογήστε τους τομείς της επιχείρησης στους οποίους η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της αποδοτικότητας, τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών.
– Εξερευνήστε τις διάφορες ψηφιακές τεχνολογίες που διατίθενται ελεύθερα στην αγορά και αξιολογήστε ποιες από αυτές είναι οι πλέον κατάλληλες για τις ανάγκες της επιχείρησης.
– Καθαρίστε, οργανώστε και αναλύστε τα δεδομένα.
– Μετατρέψτε τα δεδομένα σε μορφή που μπορεί να είναι εύκολα προσβάσιμη και να διαδίδεται εντός του οργανισμού.
– Ασφαλίστε τα δεδομένα και αναπτύξτε επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές σε περίπτωση παραβίασης δεδομένων ή παραβίασης της προστασίας δεδομένων.
– Εκπαίδευση του προσωπικού στη χρήση των δεδομένων και των διαφόρων ψηφιακών τεχνολογιών που υιοθετούνται.
– Παρακολούθηση των δεδομένων ως προς την ακρίβεια και τη συνέπεια.
– Ενημέρωση των δεδομένων σε τακτική βάση.
Συμπερασματικά, το έργο DigitUp επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα κενά γνώσεων και πόρων, παρέχοντας παράλληλα τα εργαλεία, τα μέσα και τις ευκαιρίες δικτύωσης που χρειάζονται οι ΜΜΕ, οι εκπαιδευτικοί και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων για να αγκαλιάσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το έργο έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύνολο πόρων, συμπεριλαμβανομένων προσβάσιμων μαθημάτων κατάρτισης, σοβαρών παιχνιδιών, εργαλείων αξιολόγησης και πιλοτικών δραστηριοτήτων, για να διευκολύνει την κατάρτιση υψηλής ποιότητας προσαρμοσμένη στις ανάγκες του ψηφιακού μετασχηματισμού των ΜΜΕ.
Συγγραφέας: Δρ.: Consorzio di Ricerca Hypatia, Οκτώβριος 2023
Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις. 2022-1-CZ01-KA220-VET- 000086461
Copyright © 2023 Digital Upgrade Skilling. All Rights Reserved